1 % PODATKU NA GOPR BESKIDY

Festiwal Górski Wondół Challenge IX edycja


7-8 Marca 2020 w Szczyrku

Ireneusz Czop

Ireneusz Czop jest absolwentem łódzkiej PWSFTv i T, którą ukończył w 1993 roku (dyplom zdobył dwa lata później). Pracuje w Teatrze Powszechnym w Łodzi. Za rolę Antyfolusa zagranego na tej scenie w "Komedii omyłek" otrzymał Złotą Maskę. Laureat Nagrody im. Aleksandra Zelwerowicza – przyznawanej przez redakcję miesięcznika „Teatr” – za sezon 2007/2008, za rolę Makbeta w przedstawieniu Makbet Williama Shakespeare’a w Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi. Odznaczony Srebrnym Krzyżem Zasługi (2018)

To właśnie teatr stanowi jego domenę, choć popularność przyniosła mu rola Przemka Wolińskiego w serialu "Samo życie".

Role teatralne

Komedia omyłek, W. Szekspira, reż. M. Prus – Antyfolus z Efezu i Antyfolus z Syrakuz (Teatr Nowy w Łodzi)
Hamlet, W. Szekspira, reż. K. Dejmek – Horacjo (Teatr Nowy w Łodzi)
Wesele, S. Wyspiańskiego, reż. M. Grabowski – Dziennikarz (Teatr Polski we Wrocławiu)
Zemsta, A. Fredry, reż. M. Sławiński – Wacław (Teatr Powszechny w Łodzi)
Królik, królik, C. Serrau, reż. E. Korin – Królik (Teatr Powszechny w Łodzi)
Idiota, F. Dostojewskiego, reż. R. Kotys – Myszkin (Teatr 77 w Łodzi)
Moralność pani Dulskiej, G. Zapolskiej, reż. A. Glińska – Zbyszko (Teatr Powszechny w Łodzi)
Giewont, J. Chmielnika, reż. J. Chmielnik – Poeta (Teatr Nowy w Łodzi)
Obsługiwałem angielskiego króla, B. Hrabala, reż. I. Chrobot i Z. Hejduk – Jan Diette (Teatr 77 w Łodzi)
Śmierć komiwojażera, A. Millera, reż. J. Orłowski – Biff (Teatr Jaracza w Łodzi)
Blask życia, R. Gilman, reż. M. Grzegorzek – Clint (Teatr Jaracza w Łodzi)
Widma, M. Carr, reż. B. Sass – Damus Halion (Teatr Jaracza w Łodzi)
Lew na ulicy, J. Thompson, reż. M. Grzegorzek – Bill, Ron, Michael (Teatr Jaracza w Łodzi)
Poskromienie złośnicy W. Szekspira, opieka artystyczna W. Zawodziński – Petruchio (Teatr Jaracza w Łodzi)
Edmond, D. Mameta, reż. Z. Brzoza – Edmund (Teatr Jaracza w Łodzi)
Makbet W. Szekspira, reż. M. Grzegorzek – Makbet (Teatr Jaracza w Łodzi)
Słowo K. Munka, reż. M. Grzegorzek – Mikkel (Teatr Jaracza w Łodzi)
Czarownice z Salem
Cień

Role w Teatrze Tv

Wyzwolenie S. Wyspiańskiego, reż. M. Prus – Hołysz
Rap-Łap-Baja L. Wosiewicza, reż. L. Wosiewicz
Nareszcie bal L. Bardijewskiej , reż. W. Fiwek – Wybawca
Baba-Dziwo M. Jasnorzewskiej-Pawlikowskiej, reż. H. Kluba – Norman
Brama do raju D. Szauer, reż. T. Junak – Daniel
Totus Tuus P. Woldana, reż. P. Woldan – Kardynał Karol Wojtyła /Jan Paweł II
Wojna, moja miłość D.Rettingera, reż. W. Nowak – Gordon
Imperium W. Tomczyka, reż. R. Talarczyk – Melchior Wańkowicz

Filmografia

1993: Tu stoję... – Piotr, syn Bentkiewiczów
1996: Słodko gorzki – Ignac, przyjaciel brata Mata
1998: Sound of yellow
2000: Świat według Kiepskich – Michał Anioł, konferansjer (odc. 65, 75)
2001: Małopole czyli świat – posterunkowy Robert Raube
2002–2007: Samo życie – Przemysław „Kemer” Woliński
2003–2005: Sprawa na dziś – Piotr Kozłowski
2003: Pornografia – zarządca Wyszyński
2003: Glina – kapitan Mariusz Stępień (odc. 4 i 5)
2003–2013: Na Wspólnej – doktor Sochan
2005: Lawstorant – „Dags”
2006–2008: Plebania – Konrad
2006: Pensjonat pod Różą – Jerzy Adamek, były mąż Izy (odc. 108 i 109)
2006–2007: Kopciuszek – Walczak
2007: Kryminalni – Kamiński, szef „Praxolu” (odc. 73)
2008: Pierwsza miłość – Bronisław Pawicki
2008: Nieruchomy poruszyciel – manager
2008–2011: Leśne Doły – Andrzej Tucholski
2009: Generał – kapitan John Perry
2009: Generał – zamach na Gibraltarze – kapitan John Perry
2009–2010: Majka – Tymon Zychowicz
2009: Jestem Twój – Jacek, mąż Marty
2009–2010: Blondynka – Wasiak
2010: 1920. Wojna i miłość – Jakub, kapitan wywiadu
2010, 2012: Ojciec Mateusz − Jan Kapliński „Korek” (odc. 36); Krzysztof Janiszewski (odc. 104)
2010: Klub szalonych dziewic − Albert Walczak, szef Joanny
2010: Hotel 52 − Czarek, mąż Joli (odc. 6 i 11)
2011: Szpilki na Giewoncie − mecenas Igor Ketler
2011: Układ warszawski − Maciej Stadnicki (odc. 10)
2011: W ciemności − ss-man w obozie na Janowskiej
2011–2017: Komisarz Alex – Ryszard Puchała
2011: Bez tajemnic – Daniel Nowak, szwagier Szymona (odc. 36)
2012: Prawo Agaty – Marcin Chojecki (odc. 23 i 28)
2012: Pokłosie – Franciszek Kalina, brat Józefa
2012, od 2014: Na dobre i na złe – Tomasz Rzepecki, chirurg w szpitalu dziecięcym
2012: Misja Afganistan – kapitan Głódź
2012: Felix, Net i Nika oraz Teoretycznie Możliwa Katastrofa – dowódca oddziału partyzanckiego
2012: Dzień kobiet – „przyjaciel”
2012: Bejbi blues – policjant na komisariacie
2012: Być jak Kazimierz Deyna – lekarz przy porodzie
2012: Ostra randka – komisarz Lisiecki
2013: Radosław – ppłk Jan Mazurkiewicz ps. „Radosław”
2013: Lekarze – Kostrzewa, ojciec Moniki (odc. 29)
2014: Jack Strong – Marian Rakowiecki
2014: Radosław II – ppłk Jan Mazurkiewicz ps. „Radosław”
2014: Karuzela – księgowy
2014: Kochanie, chyba cię zabiłem – Wierzbowski
2014: Obywatel − dyrektor Kuszy
2014: Czas honoru − folksdojcz Alfred Knapik
2015: Skazane – Adam Miller
2015: Radosław Prolog – ppłk Jan Mazurkiewicz ps. „Radosław”
2015: Żyć nie umierać – Romek
2016: Konwój – więzień Kulesza
2016: Wołyń - ksiądz Adam
2017: Ultraviolet (serial telewizyjny) - Łukasz Rolak (odc.9-10)
2018: Rojst - prokurator
2020: Broad Peak jako Maciej Berbeka

foto Leszek Dawid źródło https://www.facebook.com/IreneuszCzop.ofc/photos/a.156797004913980/319453348648344/?type=1&theater


Zobacz również:
Patroni
Sponsorzy
AlpinSport RMD Winter Run
Polecamy


Cały Wondół czyta


 
Partnerzy Festiwalu Górskiego Wondół Challenge
 
Warunki użytkowania strony |Linki |Program |Goście VII edycji 2017 |Goście VIII edycji 2018 |Goście VI edycji 2016 |Wondołowa galeria zdjęć |Goście 2015 |1 % podatku na GOPR Grupa Beskidzka |Archiwum Wondół 2013 |Archiwum Wondół 2012 |Archiwum Wondół 2011 |Archiwum Wondół 2010 |Moderowany katalog stron www |Ebooki i Audiobooki
© 2017 WONDÓŁ CHALLENGE - FESTIWAL GÓRSKI | Projekt i wykonanie strony : fdgstudio.net